Вітаємо на сайті Петрик. Для батьків та дітей!

Купальські пісні

Свято Купала - одне з найголовніших старовинних календарних свят Українського народу, яке припадає на середину літа. Наші славні предки відзначали Купала як кульмінаційну точку літа. Літнє сонцестояння в Києві припадає на 21 червня. Саме в цей час день найдовший, а ніч найкоротша, тому в купальській пісні співають «на Купала нічка мала», «Малая нічка на Купалочка». Відставання церковного календаря відсунуло свято аж на півмісяця від дня літнього сонцестояння – на 7 липня. Тож тепер Купала святкують в липні.

В давні часи обряди, пов'язані з цим святом, були поширені серед багатьох східних та европейських народів. Свято літнього сонцестояння під різними назвами відзначається не лише на слов’янських землях, але й по всій Європі - Мідсомардаг — «день середини літа» (Швеція), День Сен-Жана (Франція), Йонсок (Данія), День Сан-Джованні (Італія), Ігритель (Сербія), Іваньє (Словенія), Купадла (Чехія), Собутка (Польща) тощо.

На українських землях люди здавна вірили у велику містерію Купала. Головні елементи свята - вогонь і вода. Провідна тема купальських пісень - кохання і парування. Сам Купайло був божеством любови, родючости й радости В купальську ніч горять священні багаття на честь сонячного Божества, яке будучи в найбільшій своїй силі, народжує нове життя. Тому ця ніч здавна вважається найкращою для зачаття здорових і сильних дітей..

Одна з найвідоміших купальських забав - стрибання парами через вогонь. Вогонь і Вода мають в купальських обрядах чарівну і очисну силу. В цілющих водах річок купаються, освятивши їх вогнем від священного багаття, або підпаленим дерев’яним колесом, яке котиться з гори в річку. Жінки-знахарки в цей час збирають купальське зілля – трави, зібрані на Купала, мають особливо цілющу силу. А дівчата проводять обряд ворожіння на вінках. Вони пускають на воду вінки із запаленними свічками і співають. Якщо вінок пливе рівно і свічка не гасне, то це знак, що дівка скоро піде заміж, якщо крутиться на місці або взагалі тоне – то ще дівуватиме.

На західноукраїнських землях свято Купала має назву «собітка», а купальскі пісні називаються «собітковими».


Як народне свято, день Івана Купала відбувається з багатьма своєрідними обрядами та піснями. З далекої давнини збереглися в українського народу ці купальські звичаї.

Українські народні купальські пісні "Ой, на Івана, ой, на Купала", "Ой на городі купайлиця", "Купало"

Збірка купальських (собіткових) пісень: "На Купала", "Чом ти, барвінку", "Стій, дубе...", "Заплету віночок...", "Коло Мареноньки", "Ой мала нічка Купайлочка", "Купало", "На Купайлі була", "Чорнобривець", "Ой на Купало", "Ластівочка", "Посаджу я вербу", "Стояла тополя", "А вже Купайло минає", "Переманочка", "Ой не рости, кропе"