У яких випадках потрібно змінити харчування вагітної
Нудота і печія
.
їх можна уникнути, якщо їсти часто і потроху. Якщо Ви будете їсти кожні 2-3 години, то вміст цукру в крові буде стабільним, і дитина буде отримувати енергію рівномірно.
Вранішня нудота.
Ввечері покладіть що-не-будь їстівне поблизу ліжка, тоді вранці, ще не піднявшись з нього, Ви можете щось з'їсти або випити. Багато вагітних прокидаються посеред ночі з почуттям сильного голоду, що вказує на те, що дуже знизився рівень цукру в крові за ніч. При цьому допомагає легенька закуска безпосередньо перед сном. Вночі або вранці на голодний шлунок краще з'їсти яблуко, або інший фрукт.
Відрижка кислим.
Два горіхи потрібно жувати доти, доки вони не перетворяться в кашицю, після чого проковтнути.
Набряки.
Останні дослідження показали, що не варто призначати вагітним безсольову і бідну на білок дієту, а також т.зв. «рисові дні». Вони дають лише тимчасовий ефект. Краще пити відвар шипшини, компот з фруктів без цукру або фруктовий чай. Гарне сечогінне — відвар петрушки. Таким природним шляхом активізується функція нирок.
Мігрень, головокружіння, судоми, кишкові коліки, порушення серцевого ритму
— всі ці ознаки свідчать про те, що у Вашому раціоні бракує магнію. їжте побільше горіхів та соєвих бобів, а також зернових та овочів, особливо коренеплодів.
Головні болі.
Можлива причина — нестача запасів заліза. У Вашому меню повинні бути більш повно представлені продукти з муки грубого помолу, субпродукти.
Збільшення щитовидної залози, важке дихання, ламкість волосся і сухість шкіри.
Під час вагітності необхідність йоду різко зростає тому, що з 13 тижня плід починає сам виробляти гормони щитовидної залози і бере для них йод з організму матері. Якщо ця втрата не відновлюється, у вагітної починає збільшуватися щитовидна залоза. Потрібно їсти багату на йод їжу: свіжу рибу (пікша, тріска, морський окунь...), капусту-брокколі, молочні продукти, а також вживати з їжею йодовану сіль.
Джерело:
Ви та Ваш малюк - енциклопедія для батьків
http://yourbaby.com.ua
|