Вітаємо на сайті Петрик. Для батьків та дітей!

Твори Лесі Храпливої - Щур


Леся Євгенівна Храплива - українська письменниця, пластова діячка і педагог на еміграції: співробітниця дитячих та жіночих журналів у США й Канаді, у роках 1953—70 редактор пластового журналу «Готуйсь».

Народилася Леся Храплива 1927 року у Львові, де відвідувала початкову школу й гімназію. Батько письменниці – Євген Храпливий був громадським діячем, визначним дослідником сільського господарства, багато років свого життя присвятив праці в крайовому товаристві «Сільський господар» у Львові.

У 1944 року вісімнадцятирічною дівчиною разом із батьками іммігрувала на Захід. В Німеччині здобула освіту, у США вступає до університету на біологічний факультет.

Лесі Храпливій судилося стати українською письменницею. Вона – тонкий лірик, майстер художнього слова. Грунт, на якому зростали її таланти, - це народ і вірна любов до нього.

Патріотичне почуття проймає всю творчість Лесі Щур. Покинувши у вісімнадцятирічному віці Україну, поетеса зрозуміла, що проливати сльози над недолею рідного краю це марна трата часу та сил. Тому її патріотизм набрав дійового характеру. Безмежна є любов письменниці до своєї батьківщини. Вона любить землю, духовні скарби рідного краю, не перестає детально вивчати його минуле, поділяє життєві турботи своїх сучасників та плекає надію у щасливе майбутнє вільного народу. Лесю чарують українські народні пісні, веснянки, колядки, які часто можна зустріти в її повістях, написаних для українських дітей, та молоді в діаспорі.

Поезія Лесі Храпливої не моралізує, не навчає, а «тихо-тихесенько шепче-промовляє» до душі, добуває з неї те, що найкраще, і просто заставляє любити Україну, бути гідним її любови, бути справжнім українцем. Вірші поетки звучать як голос нескореного рідного краю, як голос народу, який прагне відродження.


Вірші "Осінь я люблю — це час щасливий", "Осінню"

Вірші "Дві книжки", "Мандрувала книжечка по лісі", "Ведмедик і ляля", "Івасик і книжка", "Дивна мандрівка", "Євшан - зілля"

Вірші Лесі Храпливої "У школу", "Заяча школа"

Літні вірші: "Зелені свята", "Вакації", "Жнива"

Вірші "У травні", "Вечір", "У свято Матері", "Мати"

Вірші  "Одарочка малює", "Писанка", "Великдень", "Великодні дзвони", "O вітай, Воскреслий Христе", "Що за гамір, що за гук", "На Великдень найясніше сходить сонце", "Зайчик писаночку ніс", "Що роблять звірята?", "Дзвіночки і метелик", "Воскресний дзвін"

Поезії "Мій вірш", "Осінь йде", "Золоті листки", "Кріс", "Листопадові казки"

Вірші "Зайчик", "В навечер'я святого Миколая"

Вірші "Як Сонечко вставало", "Скаканка для м'ячика", "Народній одяг", "Жучок", "Скаканка", "Аркан", "Козак"

Вірші Лесі Храпливої - Щур про славних українців, які вірою і правдою служили своєму народові: "Леся Українка", "Ользі Басарабовій", "Юрчик", "Три картини", "Княгиня Ольга", "Митрополит Андрей Шептицький"

Вірші "Іде весна", "Весняне свято", "Весна", "Зашуміли води"

Вірші "Портрет Тараса Шевченка", "Тарас Шевченко", "Кобзар"

Дитячі вірші до Дня соборності України від Лесі Храпливої: "Двадцять друге січня", "Дідусь і Ромчик", "Січневий вітер", "Майдан Софії"

Вірші "З Новим Роком", "Різдвяна подорож", "Зірка", "Надворі темніє", "Хто це стукає: гур, гурр", "Різдво", "Новацьке Різдво", "В нас неділя", "Лічилка"

Леся Храплива - Щур.  Вірші, присвячені юнакам, що полягли в бою під Крутами:
"Крутянцям", "Крути", "Молитва"

Вірші "Юнацький спів", "Ватра старших пластунок", "Святий Юрій", "Гори, гори, вогнику"